Als je wereld stilstaat

Zijn in Rouw

 

Bijna niets werkt zo vervreemdend als het verlies van een dierbare. Terwijl de wereld voor jou stil staat, draait hij voor je omgeving in volle vaart door. Je staat een moment volledig buiten de tijd.

In de wereld van de tijd lijkt namelijk niets veranderd - maar in jou lijkt alles veranderd. Dit kan een even vervreemdend als verwarrend effect hebben dat tijd kost om op zijn plek te vallen.

 

Verlies brengt vaak een enorme verschuiving die niet altijd makkelijk te begrijpen is voor anderen. Niet alleen je verhouding tot de persoon die overleden is -en tot familie en vrienden, maar ook je verhouding tot jezelf. Wie ben je zonder die ander? En 'ben' je wel zonder die ander? Vragen waarop geen eenduidig antwoord te geven is. 

 

Maar is er nog een andere mogelijkheid?

Is er een manier om om te gaan met verdriet dat groter lijkt dan jezelf?

Hoe stap jij weer op die draaiende bol en integreer je de nieuwe realiteit in je leven?

Wat is er te leren in deze tijd? Is er ruimte voor reflectie en (zelf)onderzoek?

Hoe breng je op jouw eigen manier je aandacht volledig naar dit proces?

Wat zijn jouw rituelen en hoe kunnen die je helpen?

 

Met deze en meer vragen gaan we op een (innerlijke) reis bij 'Zijn in Rouw'. 

Rouwbegeleiding bij Sodalis (reisgenoot) kan onderdeel zijn van een ont-dekkingstocht naar Zijn, naar de kern van leven en onze verhouding daartoe.

 

Don’t run away from grief, o soul,
Look for the remedy inside the pain,
because the rose came from the thorn
and the ruby came from a stone.
~ Rumi

 

Neem voor (samen)Zijn in Rouw, contact op met Merle. Bel gerust - 06 588 88 060, of mail als dat makkelijker is. Mocht ik niet opnemen dan zit ik in een sessie dan bel ik graag terug. 

Tips:

  • Er is geen 'goede' of 'foute' manier om te rouwen. Het is de kunst om 'jouw' manier te vinden.

 

  • Zet een poortwachter bij het denken en neem de ruimte om stil te zijn.

 

  • Neem voldoende tijd voor de verwerking. Hoewel het opgaan in werk welkom kan voelen, vraagt dit proces veel tijd, slaap en kijken vanuit vogelvlucht.

 

  • Let op de signalen van je lichaam. Slaap voldoende en wanneer mogelijk als het lichaam dit aangeeft (dat kan zomaar om 11 uur in de ochtend zijn)

 

  • Wandel in de natuur. Omgeef je met natuur en schoonheid.

 

  • Deel. Vertel je vrienden wat je wel en niet nodig hebt nu. Hoewel goed bedoeld is een gesprek niet altijd behulpzaam. En soms ook juist wel. Daarbij is het niet voor iedereen makkelijk om rechtstreeks te vragen hoe het met iemand gaat wanneer het gaat om groot verlies. 

 

  • Wees vriendelijke en zachtaardig voor jezelf, doe niets geforceerd. Voor alles is een tijd. Volg dat wat natuurlijk voelt.