MCT-a > Metacognitieve gedragstherapie & ACT omgaan met Piekeren en Angst

Heb je last van overmatig piekeren, angst of sombere gedachten? Dan kan metacognitieve gedragstherapie in combinatie met ACT oefeningen voor jou een onverwacht lichte en gemakkelijke uitkomst bieden. Dit is geen coaching, het is een training. Je leert hoe je zelf aan de slag kan met het in kaart brengen van je CAS en aandachtsregulatie.

 

MCT kijkt naar de metacognitieve (denken over denken) overtuigingen die bepaald coping gedrag zoals piekeren veroorzaken. Het succes van metacognitieve therapie is te danken aan de ontdekking van het zelfregulerende mechanisme in de hersenen. Dit betekent dat de hersenen zichzelf kunnen genezen van verschillende psychische stoornissen, op voorwaarde dat disfunctionele denkstijlen worden verminderd.

 

Volgens mct ontwikkelen de meeste psychische stoornissen zich door nutteloze copingstrategieën zoals piekeren, verdoven, herkauwen van dingen die gebeurd zijn etc.  door metacognitieve overtuigingen. Metacognitieve overtuigingen zijn overtuigingen over de manier waarop we denken. De meeste mensen met een pieker of angststoornis hebben bijvoorbeeld de volgende metacognitieve overtuigingen: 'Zorgen zijn onbeheersbaar' of 'Ik moet me zorgen maken om me beter te voelen', 'als ik me geen zorgen maak gaat het mis'. Hierdoor gaan ze zich zorgen maken over negatieve gedachten, waardoor ze zich angstiger gaan voelen. Maar omdat ze niet geloven dat piekeren kan worden gestopt, gebruiken ze verschillende strategieën  om piekeren te beheersen. De nutteloze copingstrategieën worden het Cognitieve Aandachtssyndroom (CAS) genoemd en bestaan ​​voornamelijk uit herkauwen van het verleden en zorgen maken om de toekomst, maar ook uit het onderdrukken van gedachten, het controleren van bedreigingen, vermijding en het zoeken naar geruststelling.

 

Duur

Een MCT-a traject bestaat uit 4 tot 6 sessies van maximaal 45 minuten per traject. Dat is meestal voldoende om zelf mee verder te gaan. 

Nieuwsgierig? Plan een online kennismakingsafspraak van maximaal 20 minuten op:

https://koalendar.com/e/meet-with-merle-damar-wils

(reserveer 30 min)

 

Ik raad je aan om tijdens dit traject het boek 'Leef meer, denk minder' van Pia Callesen te lezen/luisteren: