Rouwen is niet de liefde loslaten

Het is verbinden op een nieuwe manier

Rouwbegeleiding 

 

Verlies hoort onlosmakelijk bij het leven en bij ons vermogen om lief te hebben. 

Rouw is een gezonde reactie op verlies en kan met de tijd verzachten. Het kan ook diepe levensvragen oproepen. Over zin- en betekenis(geving), hoe nu verder? De pijn kan onbedoeld overgaan in lijden en gevoelens van somberheid, zinloosheid of fysieke spanningsklachten geven. 
Rouw is hard werken. Het vraagt aandacht en energie om, met de mensen om je heen, verdriet en verlies te dragen en een plek te geven op je levenslijn. Gevoelens van eenzaamheid- en je onbegrepen voelen kunnen de boventoon voeren en je kunt merken dat je onbedoeld in rouw vastloopt. Je kunt ook een anker zoeken in de woeste zee van rouw.

 

Hoe vind je dan je weg weer, stapje voor stapje, terug naar het leven?

 

Lees meer

Je hoeft nergens 'overheen' te komen, samen kunnen we kleine stapjes zetten om te leren omgaan met een nieuwe levenssituatie waar je niet voor gekozen hebt. 

Verlies gaat niet alleen over het sterven van een geliefde, dit kan ook gaan over verlies van lichamelijke gezondheid, ongewenste kinderloosheid en iedere andere vorm van verlies die (tijdelijk) je wereld stilt zet.

 

Note:

Iedereen rouwt op z’n eigen manier en in een eigen tempo, zoals Manu Keirse zegt: het is als een vingerafdruk van verdriet. Er zijn geen twee vingerafdrukken gelijk, het hoort bij jou. Er is geen recept en geen vaststaande tijd voor het proces. 

 

Voor wie:

  • je hebt een diepgaand verlies meegemaakt of hebt te maken met een geliefde in een sterfproces en/of
  • Je ervaart sombere gevoelens en gedachten naar aanleiding van -of na- rouw
  • Je hebt lichamelijke klachten die niet medisch verklaard kunnen worden sinds het verlies en/of
  • Je wil eenvoudig je verhaal delen met iemand anders dan je persoonlijke cirkel en/of
  • je wil weer de weg naar herstel en geïnspireerd leven vinden
  • je wil ruimte maken om naar jezelf te luisteren in dit proces.

 

In Rouwbegeleiding wordt je uitgenodigd om je verhaal de ruimte te geven, je gevoel vrij te laten. Het is een intense ontmoeting in een veilige setting waarin kwetsbaarheid het hart opent via stilte en zachtaardige begeleiding. Je leert bewegen tussen verlies en herstel via alledaagse dingen. Een 'doel' is hierbij niet nodig. Het leven zelf omarmen is het doel.

 

Locatie: afhankelijk van de fysieke omstandigheden en in onderling overleg kan de begeleiding bestaan uit begeleiding in de praktijk in Bergen en wandelend in de Schoorlse duinen.

 

Mijn rouw

Hoewel ik veel verliezen heb meegemaakt was bij lang niet alle verliezen sprake van diepe rouw. De meeste verliezen krijgen geleidelijk een andere kleur. Toen rouw mij wel in volle glorie bezocht -tot in mijn vezels- waren de processen zelfs niet met elkaar te vergelijken. Het ene moment was ik in totale vrede, het volgende moment stond ik over te geven aan de kant van de weg, bijna stikkend in mijn tranen. In mijn geval was het overlijden zo plotseling en was de nasleep hoewel liefdevol, ook traumatisch. Ik vond het lastig dit toe te geven aan mezelf. Maar niet is zo (T)rouw, als rouw en trauma. Hoe diep je ze ook weg probeert te stoppen, ze willen gezien en erkend worden. Zo ook bij mij.

 

Rouw neemt de kleur aan van de relatie die er was en er zijn dus geen twee rouwprocessen gelijk. Er zijn wel gelijkenissen maar het verloop is uniek. Toen mijn vader, tevens collega, leraar en beste vriend, vanuit het niets wegviel verloor ik niet één mens maar voor mijn gevoel vier mensen tegelijk, omdat hij in verschillende levensgebieden een cruciale rol speelde. Iets in mij stierf mee.

In het jaar dat volgde herstelde ik mentaal weliswaar redelijk maar haperde mijn lichaam en kreeg ik onverklaarbare fysieke klachten. Ondanks de kennis die ik had over het rouwproces overviel de impact op mijn hele systeem me. Mijn ratio en analytisch vermogen probeerde me uit alle macht te redden maar niets was bestand tegen deze kracht. Ik kon er niet omheen, ik moest er dóórheen. Ik heb dat niet alleen gedaan en ben dankbaar voor de hulp die ik onderweg mocht ontvangen.

Nu weet ik, dat terwijl iets in mij stierf, ook iets nieuws werd geboren. 

 

Investering

Sessies zijn ca. 60 tot 90 minuten.

Kosten 60 euro per 60 minuten excl. BTW (ca. 75 euro incl) > neem bij onvoldoende financiële draagkracht contact op voor de mogelijkheden. Vergoeding uit de aanvullende verzekering is soms mogelijk. 

 

Boek voor een kennismaking van 15 minuten de volgende link:

https://koalendar.com/e/meet-with-merle-damar-wils

 

Begeleiding: Merle Wils

Locatie: Bergen / Schoorl 

HELP 

Waai me mee

naar niets

Blaas de vorm

vol

Nu zijn adem

dat niet meer doet

 

Fluister

hem bij me

Fluister

dan zal mijn hart stil zijn

en luisteren

 

Foto: Schotland, de week na het overlijden, 'zijn jas'. Mijn voeten bleven lopen waar mijn wereld gestopt was.

Voor meer informatie over Rouwbegeleiding of het maken van een afspraak: